“Barış” isminin manası
Anadolu Rock ya da diğer bir adıyla ve Türk Psychedelic Rock müziğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Barış Manço 2 Ocak 1943’te İstanbul’da dünyaya geldi.
Manço’nun ailesi, II. Dünya Savaşı sırasında doğan oğullarına, savaşın nihai olarak sona ermesine dair umutlarının bir sembolü olarak “Barış” ismini vermeyi seçti.
The meaning of the name “Barış”
Baris Manço, one of the most prominent artists of Anatolian Rock, also known as Turkish Psychedelic Rock music, was born in Istanbul on January 2, 1943. Born during World War II, Manço's parents named their son “Barış”, which means “peace” in Turkish, as a symbol of their hope for the eventual end of the war.
“BarışManço’nun ilk şarkısı
Barış Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar grubunu kurdu. Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock’n roll coverları yaparken, Barış Manço da ilk bestesi olan “Dream Girl”ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara’da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu.
Barış Manço’s first song
Barış Manço formed his first band Kafadarlar in 1958. While this group, which was formed during his middle school years, was performing rock’n roll covers, Barış Manço wrote his first original song, “Dream Girl” during this period and won a small music award in Ankara.
“BarışManço’nun kariyerindeki önemli gruplar
Barış Manço, ilk grubu Kafadarlar’ın ardından 1960’ların başında Harmoniler ile Anadolu Rock’ın ilk örneklerini verdi. MFÖ’ye zemin hazırlayan Kaygısızlar grubunda Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte çalıştı. “Dağlar Dağlar” başarısıyla yine ünlü olan Moğollar ile birleşerek Türk müziğini Avrupa’ya taşımayı hedefledi. 1972’de kurduğu Kurtalan Ekspres ile ise vefatına kadar çalıştı
Important bands throughout Manço's career
After his first band Kafadarlar, Barış Manço pioneered early examples of Anatolian Rock with Harmoniler band in the early 1960s. He collaborated with Fuat Güner and Mazhar Alanson in Kaygısızlar, a band laid the groundwork for MFÖ. With the success of “Dağlar Dağlar”, he aimed to take Turkish music to Europe by joining forces with already famous Moğollar. He worked with Kurtalan Ekspres, which he formed in 1972, until his death.
Manço’nun yurt dışına açılma atılımı
Barış Manço, 1976’da, “Baris Mancho” adıyla dünya çapında başarı elde etme umuduyla dünyaca ünlü plak şirketi CBS ile bir anlaşma imzaladı. O dönemin parasıyla 2 milyon TL’ye mal olan albüm, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yayınlandı.
Bu İngilizce albüm için Manço, Kurtalan Ekspres grubu, 30 Belçikalı müzisyenden oluşan “Georges Hayes Orkestrası” ve dört kadın vokalist ile işbirliği yaptı.
Albüm, Romanya ve Fas gibi ülkelerde listelerin zirvesine yerleşti, ancak ne yazık ki beklenen başarıyı elde edemedi.
Daha sonra 1977’de Türkiye’de Nick the Chopper adıyla yayınlandı.
Manço’s attempts to chase international success
In 1976, Barış Manço signed a deal with the world-famous record label CBS hoping to achieve worldwide success under the name “Baris Mancho”. The album, which cost 2 million TL of the time, was released in various parts of Europe. For this English album, Manço collaborated with the Kurtalan Ekspres band, the “Georges Hayes Orchestra” consisting of 30 Belgian musicians and four female vocalists. The album topped the charts in countries such as Romania and Morocco, but unfortunately did not achieve the expected success. It was later released in Turkey in 1977 under the name Nick the Chopper.
Hafızalara kazınan TV programı
1988 Ekim’de TRT 1’de Barış Manço’nun sunumuyla başlayan ‘7’den 77’ye’, Türk televizyonunda bir efsane oldu. Her yaşa hitap eden program, eğitim ve eğlenceyi birleştirdi. Manço’nun eşsiz sunumuyla, nesiller boyu süren bir kültür yarattı. ‘7’den 77’ye’, Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu ve başarılı yapımlarından biri olarak, unutulmaz bir iz bıraktı.
The memorable TV show
First aired in October 1988 on TRT 1, ‘7’den 77’ye’ hosted by Barış Manço, became a legendary show on Turkish television. Appealing to all ages, the show combined education and entertainment. With Manço’s unique style, the show created a cross-generational culture. ‘7’den 77’ye’ etched an unforgettable mark as one of the longest-running and most successful shows in Turkish broadcasting history.
“Çelebi” Barış’la dünya turu
Barış Manço, 1980’lerde yayınlanan popüler televizyon programı “Dönence Dünya Turu” sırasında kendisine “Barış Çelebi” diyordu. “Çelebi” ismi, dünyayı keşfetmeye ve deneyimlerini paylaşmaya olan sevgisini vurgulayan, öğrenmiş, kültürlü veya çok gezmiş kişi anlamına gelen Türkçe kelimeye yapılan eğlenceli bir göndermeydi. Program, izleyicileri dünyanın farklı yerlerine bir yolculuğa çıkarıyor, kültürleri, manzaraları ve benzersiz mekanları tanıtıyordu. Kendisi 150 ülkeyi ziyaret etti ve 250’den fazla şehri tanıttı.
Around the world with Barış Çelebi
Barış Manço referred to himself as “Barış Çelebi” during his popular TV show “Dönence Dünya Turu” (The Equinox World Tour) in the 1980s. The name “Çelebi” was a playful reference to the Turkish word for a learned, cultured or well-traveled person, and it emphasized his love for exploring the world and sharing his experiences. The show took viewers on a journey to different parts of the world, showcasing cultures, landscapes and unique places. He visited 150 countries and introduced more than 250 cities.
Anadolu Rock’ın Efsanevi İsmi
Barış Manço, Anadolu Rock ya da uluslararası bilinen ismiyle Türk Saykedelik Müziği’nin en önemli temsilcilerinden biri. Manço özellikle bu müziğin Türkiye’de popülerleşmesine en büyük katkılardan birini sağlamıştır.
Rock n roll müziği 50’li ve 60’lı yıllarda ABD ve Avrupa’da popülerliğini arttırdığı sırada, Türkiye’deki müzisyenler de bu gelişen müziği yakından takip ediyordu. 60’lı yıllarında sonunda da Türk Halk Müziği ezgileri ve sözlerini Batı müziği ile sentezlemeye başladılar.
Barış Manço’nun yanı sıra Erkin Koray, Cem Karaca ve Moğollar grubu Anadolu Rock’ın öncüleri oldular ve Türk müzik tarihinde önemli bir yere sahip olmaya devam ediyorlar.
The Legendary Name of Anatolian Rock
Barış Manço is one of the prominent artists representing the Anatolian Rock/Turkish Psychedelic Rock music. He is especially known for helping popularize the genre in Turkey. As rock ‘n’ roll rose to prominence in the U.S. and Europe during the 1950s and 1960s, Turkish musicians closely followed this trend. Starting late 1960s, they began synthesizing Turkish folk music melodies and lyrics with Western rock. Alongside Barış Manço, artists like Erkin Koray, Cem Karaca, and the band Moğollar spearheaded this genre and made a significant impact on Turkish music history.
“Hal Hal” Şaarkısının hikayesi
Barış Manço, Anadolu Rock ya da uluslararası bilinen ismiyle Türk Saykedelik Müziği’nin en önemli temsilcilerinden biri. Manço özellikle bu müziğin Türkiye’de popülerleşmesine en büyük katkılardan birini sağlamıştır.
Rock n roll müziği 50’li ve 60’lı yıllarda ABD ve Avrupa’da popülerliğini arttırdığı sırada, Türkiye’deki müzisyenler de bu gelişen müziği yakından takip ediyordu. 60’lı yıllarında sonunda da Türk Halk Müziği ezgileri ve sözlerini Batı müziği ile sentezlemeye başladılar.
Barış Manço’nun yanı sıra Erkin Koray, Cem Karaca ve Moğollar grubu Anadolu Rock’ın öncüleri oldular ve Türk müzik tarihinde önemli bir yere sahip olmaya devam ediyorlar.
The story behind the song “Hal Hal”
In 1972, Manço was asked to compose music for the film adaptation of Kemal Bilbaşar’s influential 1966 Turkish novel “Cemo”, but his military service prevented him. However, the novel’s impact on Manço is evident in his later song “Hal Hal.” He created the character Nazo Gelin for the song, inspired by the strong, independent women in “Cemo.” Nazan Şoray’s performance of “Hal Hal” was highly successful, earning her a golden record. This song is a significant example of Manço sharing his literary inspiration with his audience.